In Zuid-Oost Friesland, midden in het dorp Donkerbroek aan de Opsterlandse Compagnonsvaart, ligt het Logement De Gouden Vlo.
Eigenaren Jan Vermeijden en Antoinette Veenhuis hebben gekozen voor een smaakvolle en eigentijdse invulling van hun Bêd & Brochje. In het bekende huis op de hoek van de Vosseheer en de Herenweg is sinds de 19de eeuw meer dan 50 jaar een herberg annex paardenwissel/rijtuigenschuur gevestigd geweest.
Dit getuigt ook van de belangrijkheid in die tijd van Donkerbroek, waar de enige oversteek over het water was naar de steden Assen en Groningen. Dat feit zorgde ervoor dat er meerdere hotels en onderkomens waren voor reizigers.
De geschiedenis van ons huis zegt dat er hier verkopingen, dans- en toneelavonden werden gegeven, zelfs een fietswedstrijd met hindernissen werd vanuit het logement georganiseerd. In de hal kunt u een overzicht zien van al de bestemmingen van dit unieke pand dat door onze invulling zijn bestemming weer heeft teruggekregen.
De naam “De Gouden Vlo” is ontleend aan de naam van een hotel in Donkerbroek dat gelegen was aan de overkant van de vaart, met dank aan de historicus van ons dorp de hr. Anne van der Helm.
In 1907 werd het hotel gesloopt. Vlo is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van het werkwoord “vlieden” wat vluchten betekent en werd in het Oudnederlands ook als bijnaam gebruikt voor een – klein en beweeglijk persoon – . Onverlet blijft dat u als gast ook als u niet op de vlucht of klein van stuk bent, natuurlijk ons logement kan bezoeken!
Als gastheer en gastvrouw willen wij u van harte welkom heten in een van de twee of beide gastenkamers op de 1ste verdieping van ons eigenhandig gerenoveerde Bêd & Brochje De Gouden Vlo. Op deze etage zijn de douche en een aparte toilet voor gebruik door onze gasten. U vindt er ook een loungeruimte cq. leeshoek. Op de kamers kunt u naar keuze zelf voor een kop thee/koffie zorgen. Draadloos internet gratis aanwezig. Het is mogelijk om bij uw boeking elektrische fietsen te reserveren; zij staan voor u klaar bij aankomst