Omgeving Logement / B & B De Gouden Vlo

Het dorp Donkerbroek (eerste vermelding als Donckbroek in1408) is een van de 10 kleinere dorpen van de in het zuidoosten van Friesland gelegen gemeente Ooststellingwerf. Wat bewoners betreft is het qua inwonertal de grootste van de kleinere dorpen (1/1/2011: 1872 inwoners). Tot het dorp behoren enige buurtschappen met intrigerende namen zoals Petersburg, Moskou en ’t Hoogezand, getuige ook het vrije karakter van zijn (vroegere) inwoners. Rondom het dorp met zijn oorspronkelijke lintbebouwing, bevonden zich uitgestrekte bossen en heidevelden. Nu resteert hiervan op loopafstand het Landgoed Ontwijk. Op een beperkte oppervlakte is hier een staalkaart van het vroegere landschap te zien met bos, lanen, heide en vennetjes. Deze herbergen bruine en groene kikkers en libellen als Viervlek, Noordse Witsnuit en Grote Keizer. In de directe omgeving van Donkerbroek vindt u het Fochteloerveen, het Drents-Friese Wold en de Duurswouder Heide.

Bij binnenkomst in het dorp Donkerbroek ziet u het beeld van de klokkenluider als herinnering aan het luiden van de kerkklokken op 22 december 1749 door jongeren uit die tijd als waarschuwing voor de in aantocht zijnde belastingambtenaren. Iets verderop ziet u het Laurenstsjerke uit 1714 met klokkenstoel.

Voorzieningen in het dorp: op loopafstand een prima supermarkt, een bakker, een fietsenmaker, een bloemenwinkel, kapsalons, een bijzondere woonwinkel en een uitstekende schoonheidssalon met pedicure. Een garage, een huisartsenpraktijk met apotheek en een praktijk fysiotherapie. Verder vindt u in ons dorp gezellige eetcafé’s, een ijssalon, en een restaurant. Er is openbaar vervoer op loopafstand van 150 meter naar Assen, Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Groningen (via Drachten).
U kunt meer informatie vinden over Donkerbroek op de website www.donkerbroek.nl
Logement De Gouden Vlo ligt aan de Friese Turfroute, de LF 20-a (Flevo-fietsroute van Haarlem naar Groningen) en in de nabijheid ligt het Zevenwoudenpad.
Ook een dagje Schiermonnikoog is een aanbeveling waard; de afstand tot Lauwersoog is 62 km.
Donkerbroek en omgeving zijn een ideaal vertrekpunt voor een verblijf met de fiets. In dit prachtige bosachtige gebied zijn vele fietsroutes te vinden. In ons dorp kunt u tegen geringe prijzen fietsen huren en uiteraard is er de mogelijkheid om deze bij ons te stallen tijdens uw verblijf.